Bina Kamera Sistemi Güvenlik Sunar

Bina kamera sistemi; güvenlik, izleme, huzur ve gönül rahatlığına çok etkili çözüm sağlıyor. Yöneticiler bina kamera sistemi teknolojisini kullanarak binasını değerli bir kaynak olarak koruyabilir, yüksek güvenlik ve farkındalık sağlayabilir.

Bina Kamera Sistemi Yaptırmak

İnsanların büyük çoğunluğu binalarda yaşıyor. Bir binada en az 8 aile birlikte yaşarken en fazla aile sınırı binanın büyüklüğüne göre artıyor. Çok sayıda insanın ortak alanlarda yaşadığı yüksek katlı yapılarda çeşitli nedenlerle bina kamera sistemi ihtiyacı doğuyor.

Modern yaşam şartları, gelir adaletindeki bozulmalar gibi sosyal olaylar güvenlik açığı oluşturuyor. Hırsızlığın, asayiş olaylarının, kavgaların, kazaların ve çeşitli üzücü vakaların artmasıyla güvenlik amacıyla bina kamera sistemi kullanımı da artıyor.   

Güvenlik, konut ve ticari yapılar için önemli bir öncelik haline geldi. Güvenliği artırmak için ise yoğun olarak kamera sistemi tercihi başladı.

Güvenlik ve farkındalık sağlayan kamera sistemleri konut ve ticari mekanlara gönül rahatlığı ve sosyal olaylar için kanıt sunuyor.

Binalara izinsiz girişleri caydırmak isteyen bina yöneticisi, site yöneticisi, çalışanların takibi ve güvenliği artırmak için kamera sistemi tercihine daha bilinçli olarak yöneliyor.

Bina kamera sistemi; güvenlik, izleme, huzur ve gönül rahatlığına çok etkili çözüm sağlıyor. Yöneticiler bina kamera sistemi teknolojisini kullanarak binasını değerli bir kaynak olarak koruyabilir, yüksek güvenlik ve farkındalık sağlayabilir.

Sağladığı faydalar ve kolaylıklar açısından bakıldığında bina kamera sistemi önemli, kıymetli ve gerekli bir yatırım olarak değerlendirilebilir.

Apartman yöneticisi, bina yöneticisi, site yöneticisi veya işyeri yöneticisi ihtiyaçları, öncelikleri belirleyip, kamera sisteminin faydalarını dikkate alarak bütçesine uygun seçeneklere göre karar verebilir.

Bina Kamera Sistemi Nedir?

İzleme, takip, koruma ve güvenlik amacıyla kullanılan bina kamera sistemi, kayıt veya izleme cihazına entegre edilmiş bir veya daha fazla kameradan kurulur.

Gerçek zamanlı, kayıtlı görsel bilgi ve video görüntülerini kaydetmek ve paylaşmak amacıyla tasarlanmış bu sistemler, güvenlik ve huzur sağlayan araçlar olarak değerlendiriliyor.

Bina Kamera Sistemi Bileşenleri

Bina kamera sistemi genel olarak şu bölümlerden meydana gelir:

1. Kamera veya kameralar

Video görüntülerini alan ilk cihazlardır. Büyük çoğunlukla sayıları birden fazladır.

2. DVR/NVR

Dijital Video Kaydedici (DVR), Ağ Video Kaydedici (NVR) olarak bilinen bu cihaz, video görüntülerini saklayan bölümdür. Gerektiğinde buradaki görüntüleri kullanır ve yönetir.

3. Kablolar ve Konektörler

Kamera veya kameraları kayıt cihazına bağlar. Ayrıca güç kaynağına bağlamak amacıyla da kullanılır.

4.Monitörler

Kamera veya kameraların takip ettiği, anlık görüntülerin yanında kayıt altına alınmış görüntüleri izlemeyi sağlar.

4. Güç Kaynağı

Çalışan sistem içindeki kamera veya kameralara güç verir. Bu cihaz aynı zamanda kayıt cihazlarına da güç sağlar.

Bina Kamera Sistemi Çeşitleri

1. Analog Bina Kamera Sistemleri

Analog bina kamera sistemi yapısına uygun olarak geleneksel analog kamera veya kameraları kullanır. Bu analog sistem görüntüleri de bir DVR''''a kaydeder.

Dijital sistemlere göre daha ucuz olan analog sistem, dijital sistemlere kıyasla düşük çözünürlüğe sahiptir.

2. Dijital Bina Kamera Sistemi

Dijital bina kamera sistemi, yüksek çözünürlüğe sahip video çekimi yapabilen IP kamera veya kameraları kullanır.

Bu dijital sistemler görüntüyü bir NVR''''de saklar. Bu sistemlere internet vasıtasıyla uzaktan erişim sağlanabilir.

3. Kablosuz Bina Kamera Sistemleri

Kablosuz sistemler video sinyallerini iletirken Wi-Fi kullanır. Sistemin Wi-Fi kullanımı kurulumunu kolaylaştırır. Dolayısıyla kamera yerleşimi bakımından esnek özellik kazandırır.

Kablosuz kamera sistemleri kurulumu basittir. Karmakarışık kablo görüntüsünü ortadan kaldırırken esnek kamera yerleşimi sağlar.

4. Kablolu Bina Kamera Sistemleri

Kablolu sistemler, video ve güç sinyalleri iletiminde fiziksel kablolar kullanır. Bu özelliği sayesinde bağlantısı daha istikrarlı ve güvenilir niteliktedir.

Bina Kamera Sistemi Özellikleri

1. Çözünürlük ve Görüntü Kalitesi

Bir kamera sisteminden beklenen net ve kaliteli görüntü vermesidir.

Grenli görüntüler çok geride kaldı. Bugün Full HD (1080p), 4K gibi yüksek çözünürlükte kristal gibi net görüntü çekiyor.

Yüksek çözünürlüğe sahip kamera ve kameralar yüzleri, nesneleri ve plakaları daha net gösterir. Yüzleri ve nesneleri daha iyi tanımak için gerekli netlik ve ayrıntı kalitesi yüksektir.

2. Görüş Alanı

Kameraya bakıldığında izlenen görüntü dar bir alanda kalmamalıdır. Sürekliliği artırmak için görüş alanı geniş olmalıdır. Kameranın kapsayacağı alanı görüş açısı belirler.

Geniş açılı lenslere sahip kameralar daha geniş alanları görebilmek, takip edebilmek için daha uygundur.

3. Gece Görüşü Yetenekleri

Kamera sistemi izlediği, takip alanın görüntüsünü alırken ışık problemi yaşamamalıdır. Artık yeni teknoloji ürünü kızılötesi (IR) kameralar, zifiri karanlıkta bile çok net görüntü sunmaktadır.  Karanlıkta gündüz gibi net görüntü yakalayabilen gece görüşü yetenekleri yüksek olan kamera günün her saatinde gözetim amacının vazgeçilmezidir.

4. Hareket Algılama

Kameralar sadece statik görüntü yetenekleriyle sınırlı olmamalıdır. Günümüz teknolojisiyle üretilen kameralar hareket algılama özelliğine sahiptir.

Bu akıllı özellik, hareketi algılandığında kaydı başlatır. Böylece depolama alanı kullanımını en aza indirir. Hareket algısıyla başlayan kayıt özelliği sayesinde ciddi miktarda depolama alan tasarrufu sağlanmaktadır.

Bu kameralar hareket algıladığında izleyenlere, takip edenlere uyarı vermektedir. Kritik olaylara odaklanmayı ve incelenmenin kolayca yapılmasına katkı sunar.

Alan tasarrufundan daha önemli olarak olayın farkına varılmasını sağlamaktadır.

5. Görüntü Depolama Seçenekleri

Kamera sistemi çekilen görüntüleri bulunduğu yerde bir DVR/NVR''''de depolar. Bunun yanında uzaktan erişim ve yedekleme amacıyla da bulut depolama tekniğini ve kolaylığını kullanabilir.

Kayıtlarınızı bulutta güvenle saklayabilirsiniz. Aynı zamanda ayrıca depolama cihazlarına ve alanlarına ihtiyaç duymazsınız. Kamera sisteminde yaşanan bir sıkıntı halinde bile çekimlere ve kayıtlarına erişilebilirsiniz.

6. Uzaktan Erişim ve İzleme

Modern kamera sistemleri, mobil cihazları, uygulamaları veya bilgisayarları kullanarak canlı yayınlara ve kayıtlı görüntülere uzaktan erişim sağlayabiliyor. Böylece kullanıcılar evlerini, binalarını dünyanın neresinde olursa olsun izleyebiliyor.

7. Hava Şartlarına Dayanıklılık

Bina kamera sistemi için kullanılan kamera veya kameralar çetin hava şartlarına dayanıklılıkta tasarlanmış olmalıdır. Yağmur, kar, aşarı soğuk ve aşırı sıcaklıklara dayanıklı kameralar, her iklim için çalışmayı garanti eder.

8. İki Yönlü Ses

İki yönlü ses veren mikrofon ve hoparlörler vasıtasıyla kamera önündeki kişi ya da kişilerle iletişim kurulabilir.

İki yönlü ses özelliğiyle güvenlik ve iletişim artabilir. Kameranın hoparlörüyle konuşabilir, davetsiz misafirleri caydırabilirsiniz. Hatta ziyaretçilerinizle uzaktan iletişim kurarak onları yönlendirebilir, bilgilendirebilirsiniz.

9. Pil/Güneş Enerjili Seçenekler

Kameraların kullanımında sabit bir güç kaynağı olma ihtimali bulunmayan alanlarda pil ya da Güneş enerjili özellikteki kameralar kullanılmaktadır.

10.            Akıllı Ev Sistemleriyle Entegrasyon

Günümüzde artık birçok kamera sistemi akıllı ev sistemleriyle entegre edilebiliyor. Hareket algılandığında ışıkları açmak gibi otomatik olarak işleri başlatıyor.

En İyi Güvenlik Kamera Sistemleri

Önceliğiniz ve ihtiyacınız olan özelliklere, bütçenize göre en iyi güvenlik kamera sistemleri seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Bu konuda isim ve şekil kararı bu özelliklere göre belirlenmelidir.

Bina Kamera Sistemi Türleri

Kamera üreticileri ve pazarları birbirinden değişik amaçlara göre farklı seçeneklerle karşımıza çıkıyor:

1. Sabit Kameralar

Sabit bir yere takıyorsunuz. Görmek istediğiniz alanın sabit görüntüsünü sağlıyor. Binanın ya da amacınıza göre ilgili yerin giriş ve çıkış takiplerinde tercih ediliyor.

2. PTZ Kameralar (Pan-Tilt-Zoom)

Bu çok daha özellikli bir kameradır. Sabit alandan daha geniş açıyla, geniş alanı izleyebilirsiniz. Ayrıca bu kameraları uzaktan kumanda vasıtasıyla kaydırarak, eğerek, döndürerek veya yakınlaştırarak daha fonksiyonel olarak kullanabilirsiniz.

3. Bullet Kameralar

Dış mekanların izlenmesinde, silindirik yapısı nedeniyle uzun menzilli takip sağlar. Bu kameralar uzun koridorlar ve çoğunlukla dış alan izlemek için daha verimli kullanılabilir.

4. Dome Kameralar

Bu kameralar dış korumalıdır. Zarar verilememesi, kırılamaması amacıyla bir koruma kabının içinde korunmaktadır.

Çok dikkat çekmediği için bu kameralar sokak olaylarının yoğun olduğu ya da binanın çevreden zarar görebilme ihtimali yüksek olan durumlarda etkili bir seçenektir.

5. Kablosuz Kameralar

Kablo ile sabitleme zorunluluğu olmadığı için kurulumu rahattır. Ayrıca yine kablo gerekliliği olmadığından istediğiniz zaman yerini değiştirebilir, başka bir noktaya kolaylıkla taşıyabilirsiniz. Her konuda ideal seçeneklerdendir.

6. 4G LTE Kameralar

Bu çok farklı alanlar için zorunlu olarak tercih edilen kameralardır. İnternet bağlantısı bulunmayan veya uzak alanlarda kullanılmaktadır. Bu kameralar yapılarına uygun hücresel ağlarda çalışmaktadır.

Kamera sistemleri Türleri

Kamera sistemleri üreticisi firmalar farklı ihtiyaçlara göre değişik alternatifler sunuyor:

1. Kablolu Kamera Sistemleri

Bildiğimiz ve tahmin ettiğiniz gibi bu sistemler, kamera ve kayıt cihazı (NVR) arasında kablo bağlantılarına sahiptir. Bu kablo bağlantılar sorunsuz performans sağlar.

Profesyonel kurulum desteği ister. Başarılı ve kesintisiz bağlantı sunar. Kullanımda parazit duyarlılığı azdır.

2. Kablosuz Kamera Sistemleri

Kablo nedeniyle bir alana sabitlenme zorunluluğu veya zorluğu yoktur. Bu sistemlerle daha esnek fırsatlar oluşturabilir, kablo kalabalığından, kablolama ihtiyacından kurtulursunuz.

Ayrıca kablo çekme zorluğuyla birlikte kablo çekilen alana zarar vermek durumunda kalmazsınız.

Bu sistemde dikkate almanız gereken ayrıntı potansiyel sinyal girişimini ön planda tutarak optimum performans sağlayacak güçlü kablosuz ağ tercih etmektir.

3. Güvenlik Kamerası Kitleri

Bir paket içinde kit, kamera, kayıt cihazı (NVR, DVR) ile ihtiyaç duyulan kablolarla birlikte başlangıç olarak gerekli her şey bulunur.

Genel, daha basit güvenlik sağlama amacıyla maliyetleri her bütçeye uygun alternatiftir. Bu sistemlerin iyi tarafı kurulum olarak diğerlerine göre daha kolay yapılabilir.

4. DIY Kamera Sistemleri

Bu sistemler, Do it Yourself (DIY) olarak tanımlanan teknoloji beceri ve deneyimine sahip kullanıcılar içindir.

DIY kamera sistemlerine teknik ilgi ve becerisi olmayanlar sakın yaklaşmayın.

DIY Kamera sistemi kişiselleştirme sunar. Eğer yapabilirseniz, ihtiyaçlarınıza uygun ve uyum sağlayan sistem kurmak için gerekli kamera, kayıt cihazı ve depolama cihazlarını ayrı ayrı da tedarik edebilirsiniz.

5. Bulut Tabanlı Kamera Sistemleri

Depolama cihazına ve yerine ihtiyaç duymayacağınız sistemlerdir. Yapılan kayıtları sabit cihaza değil buluta yüklemektedir.

Üstelik bu sistemlerde uzaktan erişim sağlarken çok kolay yönetim imkanlarına kavuşursunuz. Bu sistemlerin tek sıkıntısı çoğunlukla ödemek zorunda olduğunuz aylık abonelik ücretleridir.

Bina Kamera Sisteminin Faydaları

1. Güvenlik Sağlaması

Bir binada kameranın olması güvenliği artıran en önemli faktörlerdendir.

2. Suçtan Vazgeçirme

Kameraları gören vandallar ve diğer yasa dışı faaliyetlere yönelenleri engelleyerek genel güvenliği sağlar. Önemli işlere odaklanabilirsiniz.

Kameraları gören, fark eden hırsızlar, davetsiz misafirler, yetkisiz erişim ve zarar verme amacında olanlar bu isteklerinden vazgeçmektedir.

3. Kanıt Oluşturma

Kameraların aldığı görüntüler kayıt edildiği için soruşturma ve yasal işlemler sürecinde delil olarak kullanılabilmektedir.

Kameralar yaptığı suç kaydı ile önemli kanıt sunmaktadır.

4. Uzaktan Gözetim

Binalarda veya müstakil evlerde ikamet edenler, konutlarından uzakta bulundukları herhangi bir zaman diliminde de izleme imkanına sahip olmaktadır.

Her yerden göz kulak olabilir. Çocuklarınızı, evcil hayvanlarınızı, çalışanlarınızı bulunduğunuz yerden kontrol edebilirsiniz. Böylece muhtemel problemleri hemen çözebilme kolaylığı yaşarsınız

5. İç huzur

Evlerinin her dakika izlendiğini bilmek, ona zarar gelmeyeceği, gelse bile kısa sürede çözüm üretilebileceğini duygusu oluşturmaktadır. Bu duygu ve bilgi insanlarda iç huzur, gönül rahatlığı ve güven rahatlığı vermektedir.

6. Yönetim Kolaylığı

Bina, apartman, site veya işyerinde kullanılan bu sistemler sayesinde çalışan kapıcı, bahçıvan, elektrikçi, güvenlik personelinin çalışmalarını; binada devam eden bir çalışmadaki gelişmeyi takip etme kolaylığına kavuşursunuz.

7. Maliyet Tasarrufu

Bina, apartman, site ve işyerinde çalışan güvenlik personeli sayısını azaltarak maliyetleri azaltır; hırsızlık gibi olaylar nedeniyle oluşabilecek zarar ve kayıpları önleyebilirsiniz.

8. Kanıt Toplama

Zorla girme, saldırı gibi sıkıntılı durumlarda, kamera sistemi görüntü kayıtları polis soruşturmalarında kanıt oluşturabilir.

Bu kanıtlar özellikle sigorta tazminat ödemelerinde çok önemli faydalar sağlar.

9. Sigorta İndirimleri

Sigorta şirketleri, güvenlik kamera sistemine sahip binalar için kullanıcılarına sigorta poliçelerinde önemli indirimler yapmaktadır.

10.              Artan Mülk Değeri

Suç caydırıcılık fonksiyonuna sahip olan kamera sistemi, başarılı güvenlik önlemleri sağladığı için evinizin değerini artırmaktadır.

Apartman Güvenlik Kamera Sistemleri Maliyetleri

Yukarıda belirttiğimiz ve açıkladığımız gibi çok sayıda faydaları olan apartman güvenlik kamera sistemleri maliyetleri en ince ayrıntıları dikkate alınarak araştırmalıdır.

Apartman güvenlik kamera sistemleri fiyatları, satın alma, kurulum ve kullanım sürecindeki faaliyetler sistemin maliyetini oluşturur. Tercih edilen sistem ve kullanılan malzemelere göre değişir: 

1. İlk Satın Alma Fiyatı

Apartman güvenlik kamera sistemleri fiyatları detaylıca araştırılmalıdır. Kamera sisteminin ilk satın alma fiyatı, kameranın türü, sayısı ve ek özellikleri belirleyici unsurdur.

İlk satın almada kablosuz kamera sistemleri fiyatları, kablolu kamera sistemleri fiyatları, görüntü depolama cihazları fiyatları, müstakil ev kamera sistemleri, eve kamera sistemi kurma maliyeti dikkatle incelenmelidir.

2. Kurulum Maliyetleri

Aldığınız sistemin cinsine göre gerekecek kurulum şekli maliyetleri etkiler. Profesyonel kurulum ihtiyacınızla birlikte gerekli kamera yerleşimi, sistem performansı genel maliyeti yükseklere taşır.

3. Bakım ve Onarım

Bu tür sistemler alındıktan sonra sınırsız kullanılacak nitelikte değildir. Bu sistemin zaman içerisinde verimli çalışmasını sağlamak amacıyla bakım gerekir.

Rutin aralıklarla kamera lensleri temizlenmeli, kablolar kontrol edilip bozulanlar değiştirilmelidir. En önemlisi yazılım güncellenmeli, güncelleme sonrası depolama cihazları başta olmak üzere bütün sistem birbirine uyumlu hale getirilmelidir. Bu düzenli bakım ve onarım işlemleri bir maliyet oluşturur.

4. Bulut Depolama için Abonelik Hizmetleri

Depolama cihazları kullanılmayan sistemlerin çektikleri görüntüleri bulut adı verilen sistem içinde saklandığını söylemiştik. Bu sistemler, görüntülerini uzakta bulutta saklar. Bu görüntülerin kayıtlarına uzaktan erişim sağlanması için abonelik ücreti ödenmelidir.

Bir kamera sisteminin maliyeti çeşitli etkenlere göre değişir:

Kullanılan Kamera Sayısı

İhtiyaca göre kullanılan kamera sayısı maliyetleri etkiler.

Sistemin Özellikleri

Tercih edilen sistemin çözünürlük kalitesi, video, gece görüşü ile birlikte bulut depolama özellikleri fiyatı artırır.

Seçilen Sistem Türü

Apartman güvenlik kamera sistemleri fiyatları, kablosuz kamera sistemleri fiyatları, kablolu kamera sistemleri fiyatları, görüntü depolama cihazları fiyatları, müstakil ev kamera sistemleri, eve kamera sistemi kurma maliyeti ayrı birer fiyat artış etkenidir.

Kablolu sistem kurulumu haliyle daha pahalı olacaktır. Kablosuz sistemler ucuz olmasına rağmen onlar da güçlü sinyal artırıcı ekipmanına ihtiyaç duyabilir.

Depolama Tercihi

Bulut depolama aylık maliyet doğurur. NVR veya DVR depolama bir kerelik ödeme gerektirir.

Marka ve Kalite

Seçilen sistemi oluşturan parçaların markası ve kalitelerinin derecesi fiyat performansını etkiler.

Bina Kamera Sistemi Kullanım Kolaylığı

1. Bina kamera sistemleri, kullanıcılara gezinme ve yönetim kolaylığı sağlamak amacıyla ara yüzlerle gelir. Kullanıcı dostu olarak tasarlanır.

2. Kablosuz bina kamera sistemlerinin kurulum işlemleri kolaydır. Çoğunluğu profesyonel kurulum ihtiyacı duymaz.

3. Mobil uygulamalar, akıllı telefonlar vasıtasıyla kullanıcılara izleme, uyarı alma ve yönetme kolaylığı sağlar.

4. Tercih ve ihtiyaçlar değiştikçe yeni kamera ekleme ve özelliklerini artırma işlemi kolaydır

Bina Kamera Sistemi Kullanım Alternatifleri

1. CCTV sistemleri, IP kamera sistemleri, dahili kameralı bina güvenlik sistemleri sayılabilir.

2. Güvenlik birinci amaç olmakla birlikte bina kamera sistemleri çeşitli amaçlarla da uygulanabilmektedir:

3. Özel bakıma ihtiyaç duyan, yaşlı ebeveynleri, çocukları izleme, göz kulak olarak gerektiğinde müdahale edebilme imkanı sunar.

4. Aynı şekilde ikametten uzakta evcil hayvanlarınızı kontrol edebilirsiniz. Yaptıklarını izler, güvenliklerinden emin olursunuz. Öyle ki iki yönlü ses özelliğiyle onlara talimat verebilirsiniz.

5. Binaya gelen kargo ve paket teslimatlarını kontrol edebilir, koruyabilirsiniz.

6. Havuzun çevresindeki çocuklarınızı ve evcil hayvanlarınızı takip edebilirsiniz.

7. Bağ, bahçe, villa, yazlık, köy evi, dağ evi gibi içinde bulunmadığınız yerlerin güvenliğini sağlayabilirsiniz. Bu özelliklerini dikkate aldığınızda kamera sistemlerinin çok yönlülüğünü göreceksiniz.

Bina Kamera Sistemi Seçim Faktörleri

1. Kapsama alanları, aydınlatma, özellikleri ve güvenlik problemleri ve ihtiyaçlar dikkate alınmalıdır.

2. Seçtiğiniz bina kamera sisteminin alarm, uzaktan kontrol ve güvenlik sistemleriyle entegre özellikleri olmalıdır.

3. Performansını sürekli sağlamak amacıyla düzenli bakım ve kontrol yapılabilmelidir.

4. Görüntü kaydıyla ilgili olarak yasal düzenlemelere uyumlu olması istenmelidir.

5. Sistemin garantisi olmalı, arıza durumunda mağdur olmamak için özenli seçim yapılmalıdır. Satış sonrası hizmet, güvenilir müşteri desteği sorulmalıdır.

6. Gelecekte sisteminizi yenilemeye ve eklemeye uygunluğu dikkate alınmalıdır.

Kamera Sistemlerinin Geleceği

Yapay zeka, bulut çözümleri, yüz tanıma, siber güvenlik tedbirleri gibi yeni trendler, akıllı ev cihazları entegrasyon kalitesinin iyileştirilmesi, görüntü kalitesinin artırılması, hareket algılama alanlarında sürekli gelişmeler ve yenilikler beklenebilir.

Teklif Al
Teklif Al