Apartman Yöneticisi Yağmur Suyu Hasadı Yapmalı
Yağmur suyu hasadı, yağmur suyunun temiz bir şekilde toplanması ve depolanması işlemidir.
Apartman Yöneticisine Yağmur Suyu Hasadı Projesi
Bina, apartman ve site yönetim maliyetlerini artıran unsurlardan biri de yaz aylarında çok yüksek gelen su faturasıdır. Fakat apartman yöneticisi için bu faturaları aşağı düşürecek önemli bir uygulama tavsiyemiz var: Yağmur suyu hasadı.
Bina, apartman ve sitelerde yazın ısınma giderlerinin olmaması nedeniyle düşmesi gereken genel giderler sulamada zorunlu olarak günlük kullanılan su faturaları nedeniyle kış faturalarını aratmaz hale geldi.
İlk bahar yağmurları kesilip yazın bunaltan ve kavuran sıcaklar başladığında bina, apartman ve site bahçesindeki sebze, süs bitkisi ve ağaçların günlük sulanması gerekir. Varsa süs havuzu doldurulmalıdır. Yağmur suyu hasadı anlatmanın işte tam zamanı.
Karadeniz Bölgesi de dahil olmak üzere Türkiye’de yağmur suyu hasadı yapmanın son derece gerekli olduğunu düşünüyoruz.
7 coğrafi bölgemizin Karadeniz hariç geri kalanları tarla, bağ ve bahçesi için sulamaya ihtiyaç duyuyor. Yağmur suyu hasadı da bu anda devreye giriyor.
Yağmur Hasadı Yapmaya Değer mi?
Yağmurdan göz açamadığımız zamanlarda cadde ve sokaklardan coşkun seller gibi akıp giderek kanalizasyona karışan yağmur suyu hasadı yapıldığında elde edilen tasarruf miktarı apartman yöneticisi için baş döndüren nitelikte olabilir.
Apartman yöneticisi yazın muhtaç olacağı boşa akıp giden bedava, ücretsiz yağmur suyunun ne kadar kıymetli olduğunu düşünmelidir. Yağmur suyu hasadı sürekli gelir getiren kiradaki mülk gibidir. Ya da her yaz sürekli temettü dağıtan hisse senedi olarak da tanımlanabilir.
Yağmur Suyu Hasadı Nedir?
Yağmur suyu hasadı, yağmur suyunun temiz bir şekilde toplanması ve depolanması işlemidir.
Bu işlem, çatılar, toprak veya kayalar gibi geçirimsiz yüzeylerden yağmur suyunun toplanması ile gerçekleştirilir.
Hasat edilen yağmur suyu, alternatif bir su kaynağıdır. Alternatif sular, tatlı su talebini karşılar. Böylece tatlı yüzey suyu, yeraltı suyundan sağlanmayan sürdürülebilir su kaynaklarıdır.
Toplanan su, daha sonra evsel kullanım, bahçe sulama veya tarım gibi çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır.
Yağmur suyunun farklı kullanım alanları arasında peyzaj sulama, yeşil alan sulama, yıkama, havuz ve çeşme doldurma, soğutma kulesi tamamlama, tuvalet ve pisuar sifonu yer alır.
Temizlik, araç yıkama, iç mekan ısıtma, endüstrilerde proses suyu vb. olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılabilmektedir.
Yağmur Suyu Hasadı Önemi
Yağmur suyu hasadı, su kaynaklarının verimli kullanımına katkı sağlar. Özellikle su kıtlığı sorunu yaşanan, coğrafya, iklim ve mekanlarda çok pratik bir çözüm sunar.
Kurak bölgeler veya şehirler, yağmur hasadını yapmak zorundadır. Dünyanın pek çok yerinde zorunlu olarak kullanılmakta, hatta yerel ve ulusal yönetimler tarafından da desteklenmektedir.
Su hayattır, yağmur suyu hasadı ile bir noktada hayatı finanse eden coğrafyalar olduğunu söylemek hiç de abartılı bir durum değildir.
Yağmur hasadı sayesinde, temiz su ihtiyacı karşılanır. Su faturalarından tasarruf sağlanması da yanında cabasıdır.
Dünya’da Yağmur Suyu Hasadı
Dünya’nın pek çok ülkesi yağmur hasadını çok önemsiyor. Susuzluk ve yetersiz yağış nedeniyle, hatta iklim değişikliği nedeniyle kuruyan, çok sıkıntı çeken ülkeler ve coğrafyalar.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1993 yılında 22 Mart’ı Dünya Su Günü ilan etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 23 Haziran 2017 tarihli ve 30105 Sayılı Resmi Gazetede Yağmursuyu Toplama, Depolama ve Deşarj Sistemleri Hakkında Yönetmelik yayınladı.
Tarihte Yağmur Suyu Hasadı
Yağmur suyu hasadı tarihçesi milattan çok öncesine dayanıyor. Suya ihtiyaç duyan insanlık yağmur suyunu depolamak amacıyla sarnıçlar yapmış. İstanbul Yerebatan Sarnıcı bunların en tanınmışlarındandır.
Neolitik Çağ’da Toros Dağları’nda evlerin altlarına yapılmış sarnıçlar bulundu. Millattan önce 300’lü yıllarda Hindistan, Pakistan, Afganistan ve İran’da tarım için yağmur suyu hasadı yöntemi uygulanmış.
Anadolu’nun pek çok noktasında çok fazla suyu kuyusunun bulunması da bir çeşit yağmur hasadı amacını göstermektedir.
Yağmur Suyu Hasadı Faydaları
1. Yağmur suyu hasadı maliyeti düşüktür. Su faturasını azaltır
2. Su talebini düşürür, ihtiyaç şiddetini azaltır.
3. Su ve enerji tasarrufu elde eder.
4. Yeraltı suyu kalite ve miktarını artırır.
5. Yağmur suyu hasadı sistemi kurulum ve kullanılması basit ve kolaydır.
6. Yağmur hasadı erozyonu önler.
7. Kimyasal madde içermez.
8. Minerallerden arındırılmıştır.
9. Çok çeşitli çevresel faydaları vardır
10. Sel riskini azaltır.
11. Yer altı sularını besler.
12. Ekonomiye katkı sağlar ve yeni istihdam imkanları oluşturur.
13. Alternatif su kaynağı sağlar.
14. Belediyeler gibi yerel idarelerin açık alanlardaki su ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur.
15. Yağmur suyu derdini su kaynağı zenginliğine dönüştürür.
16. Toprak yüzeyini kirletici maddelerden korur.
17. Su kesintilerinin azaltılmasına yardımcı olur.
18. Kimyasal arıtmadan arındırılmış güvenli ve güvenilir su kaynağı oluştur.
Yağmur Suyu Hasadı Verimi
Yağmur suyu hasadı, şebekeden bağımsız hayatın günlük ihtiyacı için yağmura bağımlı insanlar için verimli çözümdür.
Yağmurun şiddetli olduğu anlarda kanalizasyona karışan yağmur suyu arıtma sistemlerini negatif olarak etkilemektedir. Bu sıkıntı yağmur suyu hasadı yaygınlığına da sebep olmaktadır.
Şehirleşme ve Yağmur Suyu Hasadı
Şehirleşme nedeniyle toprak yüzeylerin azalması, suyun doğal sürecini bozarak; taşkın, su kirliliği ile yeraltı su miktarında azalma başta olmak üzere çeşitli problemler oluşturmaktadır.
Su depolama kapasiteleri artırılarak doğal su miktarı artırılabilmektedir.
Çatı Üstü Yağmur Suyu Hasadı
Çatı üstü yağmur suyu hasadı sistemi, yağmur suyunun çatı alanlarından toplanarak suyun biriktirildiği depolama tekniğidir.
Hasat edilen yağmur suyu, yeniden doldurma teknikleri kullanılarak yüzey veya yeraltı su deposunda toplanabilir.
Çatıdan toplanan yağmur suyunu depolama tanklarına veya besleme çukuruna aktarmak için kanal veya oluklar kullanılmaktadır.
Yağmur suyu hasadı sistemlerinde depolanan yağmur suyu ihtiyaç duyulan su miktarına göre tuvalet rezervuarları, temizlik, yeşil alan sulama, araç yıkama, iç mekan ısıtma, endüstrilerde proses suyu vb. olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılabilmektedir.
Yağmur Suyu İçilebilir mi?
Yağmur suyu, hava kirliliği gibi çevre faktörleri nedeniyle, ağır metaller ve kirletici konsantrasyonları içerebilir. Bu nedenle içme suyu olarak kullanılmaması daha uygundur.
İlave filtreleme ve dezenfeksiyonla, toplanan yağmur suyu da içme suyu tedarikini desteklemek üzere içme standartlarına göre arıtılabilir.
Toplama alanından gelebilecek katı maddelerin tutulması için depo girişlerinde vorteks filtre; pompa girişlerinde ise pompaya yabancı madde kaçışına karşı pislik tutucu konulabilir.
Yağmur Suyu Arıtma Faktörleri
Yağmur suyu arıtılması için hava kalitesi, çatı malzemesinin niteliği, yağmur suyunun kullanım alanı, yağmur suyu hasadı sistemi bileşenlerinin yatırım maliyeti, toplama, iletim, depolama, dağıtım ve arıtma özelliklerine göre belirlenir.
Yağmur Suyu Hasadı Maliyeti
Uygulanacak sistemin; toplama, iletim, depolama, dağıtım ve arıtma bileşenlerinin bölgeye özgü ilk yatırım maliyeti ve elektrik, bakım-onarım gibi işletme maliyetlerine bağlıdır.
Apartman yöneticileri ihtiyaçlarına ve amaçlarına en uygun sistemi seçmek için uzmanlarla görüşüp yağmur suyu hasadı ile ömürlük bir kazanç sağlamış olacak.