Dış Cephe Kaplama Enerji Verimli Bir Korumadır
Dış cephe kaplama hem binalar için çok gerekli bir ihtiyaç hem de önemli bütçesi nedeniyle iyi araştırılması gereken bir yatırımdır.
Dış Cephe Kaplama Nedir?
Dış cephe kaplama hem binalar için çok gerekli bir ihtiyaç hem de önemli bütçesi nedeniyle iyi araştırılması gereken bir yatırımdır.
Türkiye’de 365 günde sıcaklık değişimlerinin çok yüksek olması bina yorgunluğunu artırıyor. Binaları atmosfer olaylarının etkilerinden korumak, ısı, nem, su yalıtımı yaparak, enerji verimliliği elde etmek için dış cephe kaplama yaptırmak büyük faydalar sağlıyor.
Mevsimler değişiyor. Kış çıkıyor, ilkbahar yağmurları devam ediyor. Balkanlar ve Rusya üzerinden gelen kar ve yağmur yağışının ardından Afrika çöl sıcakları bastırıyor.
Türkiye bir yıl içinde ortalama -25 ile + 40 derece civarında bir sıcaklık değişimini her yıl yaşıyor. Dış etkenler binaları haliyle çok yoruyor.
Dış Cephe Kaplamayla Binalara Koruma
Binaları korumak ve bakımını yapmak apartman yöneticisi, bina yöneticisi için çok önemli görevlerdir. Bu durumda akla ilk dış cephe kaplama geliyor.
Türkiye’de genel olarak Ocak, Şubat Mart, Nisan Mayıs, Kasım ve Aralık aylarında inşaat çalışması yapmak kimi zaman zor ve risklidir. Bazen de imkansızdır.
Site, bina ve apartman yöneticisinin dış cephe kaplama yaptırmak için geriye Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül belki biraz da Ekim ayının ilk yarısı kalıyor.
Site, bina ve apartman yöneticisi dış cephe kaplama yaptırmak için kış ve bahar aylarını planlama yaparak, yaz ve sonbaharın ilk aylarını da uygulama ile değerlendirmek durumunda kalıyor.
Binanın dış cephesi, insanların zihninde ilk izlenimi oluşturan, binaya şahsiyet kazandıran faktördür. Geçip giden zamanla birlikte atmosfer olayları; sıcak, soğuk, yağmur, kar, su, sis ve nem binanın görüntüsünü değiştirir.
Bu tür dış etkenlerin olumsuz etkisiyle dış cephe malzemeleri bozularak değişir. Bu olumsuz değişimler yapının bakımını, elden geçirilmesini ve durumuna göre yenilenmesini zorunlu kılar.
Bu durumlarda binanın korunması amacıyla dış cephe kaplama yapmak gerekir. Dış cephe kaplaması sayesinde binanın estetik görüntüsünü yenilemenin yanında enerji verimliliği de elde edilir.
Dış Cephe Kaplama Yeni Bir Yapı Sunar
Şimdi şunu vurgulamak da fayda var: Malzeme seçimindeki kalite tercihi ve uzman montaj işlemiyle dış cephe kaplaması, uzun süreli ve mukavemetli yeni bir bina ortaya çıkarır.
Dış cephe kaplama, estetik bir katkı, enerji verimliliği artışı yanında binanın maddi değerini de benzerlerinden daha yukarı taşır.
Binalar bireysel ve toplumsal olarak anlamlı mekanlardır. İnsanların hayatını içinde huzurla devam ettirdikleri yapı olmakla birlikte şehirlerin de kalkınmışlığını ve tarzını oluşturan görüntü faktörleridir.
Yaşanılan zaman sürecinde yorulan, yıpranan, eskiyen ve çekiciliğini yitiren dış cephe yapının değerini düşürür.
Mantosu bozulduğu için ısıyı içerde tutamadığı gibi dışarının soğuk havasını da içeri alır.
Dışarıdaki gürültü, içerdeki fısıltı ses yalıtımı özelliği de kalmadığı için ortam çekilmez hal alır. Yaşanılan bu tür olumsuzluklarda site, bina ve apartman sakinleri, apartman yöneticilerinin dış cephe kaplama sorununu çözmesini ister ve bekler.
Apartman Yöneticisinin İmzası Dış Cephe Kaplaması
Dış cephe kaplama apartman yöneticisi tarafından müteahhit sonrası bina yüzeyine atılan imza ve yeni büyük bir yatırımdır.
Dış Cephe Kaplama Malzemeleri
Dış cephe kaplama malzemeleri olarak yapımda kullanılan çok çeşitli nitelikte olanları vardır:
1. EPS ve XPS
Bu ikili birbirine çok benzeyen malzemelerdir. Hafif olmasına rağmen yalıtım özellikleri yüksektir. Çalışması, kullanımı kolay, ısı yalıtım konusunda kalitelidir.
EPS ve XPS, düşük maliyeti ve uygun fiyatlıdır.
2. Taş Kaplama
Bazı durumlarda doğal taşlar cephe kaplamasında dayanıklılık, uzun kullanım süresi ve estetik özellikleri nedeniyle tercih edilmektedir.
Granit, traverten, porselen, seramik ve mermer estetik özelliklerine karşın yalıtım sorununa katkısı zayıf kalabilir.
3. Fiberglas
EPS ve XPS gibi hafif olmasının yanında esnekliği de olan fiberglas, aynı zamanda dayanıklı ve su geçirmez bir malzeme olarak bilinmektedir.
Isı yalıtım özelliğinin uzmanlara danışılmasında fayda vardır.
Uygun maliyetli seçenektir.
4. Poliüretan
Dış cephe kaplamasında EPS ve XPS gibi oldukça yoğun olarak tercih edilen, kolay kullanılabilir, hafif olmasına karşın dayanıklı bir malzemedir.
5. Cam Yünü ve Taş Yünü
EPS, XPS, poliüretan özelliklerini kapsayan cam yünü ve taş yünü özellikle ısı ve ses yalıtımı amacıyla dış cephe kaplama malzemeleri olarak önemli bir seçenektir.
6. Kompozit Paneller
Alüminyum, çinko, bakır benzeri malzemelerle kaplanan kompozit paneller dayanıklı ve estetik özellikleri nedeniyle seçenekler arasında yer almaktadır. Dayanıklıdır ve az bakım gerektirir.
7. Fibercement Paneller
Çimento, kum ve selüloz kullanılarak üretilen bu yeni tip fibercement panel özellikle yangın ve dayanıklılığı ile alternatif oluşturmaktadır.
8. Ahşap
Rustik seçenekleri değerlendirmek amacıyla tabii yapısı, sıcak ve estetik görünümüyle ahşap geleneksel yapılar için seçilebilmektedir.
Yapıların dış cephe kaplama amacıyla kullanılan bu malzemeler, yapının çekiciliğini, albenisini, estetiğini cazip hale getirirken enerji verimliliği ve dayanıklılık sağlamaktadır.
Apartman yöneticisinin malzeme, görüntü ve şekil alternatiflerine karar verirken sakinlerinin de fikirlerini, tekliflerini alması çok büyük kazançlar sağlar.
Dış cephe rengine, tarzına ve yapısına uygun malzemelerin seçiminde zengin ve fonksiyonel sonuç sağlanabilir.
Dış Cephe Kaplama m² Fiyatları
Dış cephe kaplama fiyatları, her yerde olduğu gibi kullandığınız malzeme çeşidine, kalitesine, miktarına, yapının büyüklüğüne ve işçilik harcamalarına bağlı olarak değişir.
Dış Cephe Kaplama Modelleri
Tercih edilen ana malzeme, tarz ve renk tercihlerine bağlı bir şekilde modeller farklılaşır.
Dış cephe kaplama modelleri olarak genelde modern, klasik, minimalist mimari tarzları yansıtanlar uygulanmaktadır. Apartman yöneticisi karar verirken yine sakinlerinin fikirlerini alması beğenilen bir dış cephe kaplama modelleri seçimi için yararlıdır.
Dış Cephe Kaplama Faydaları
Dış cephe kaplaması, yapılara çok çeşitli faydalar sağlar. Bu faydaları çok çeşitlendirebilmekle beraber genel olarak şu başlıklar altında toplayabiliriz:
1. Estetik Görüntü
Dış cephe kaplaması, yapılara çekici, tarz ve estetik görüntü katar.
2. Koruma
Yağmur, kar, güneş, su, nem ve rüzgar gibi atmosfer olaylarına karşı korur.
3. Enerji Verimliliği
Yapılara ısı yalıtımı kazandırarak enerji tüketimini, enerji masraflarını düşürür, faturaları ödemeyi kolaylaştırır. Bu kısım apartman yöneticisi ve sakinlerinin en sevdiği bölümdür.
4. Isı Yalıtımı
Binalara ısı yalıtım mantosu giydirerek ısı kaybını azaltır. İçerideki ısının dışarı çıkmasını, dışarıdakinin de içeri girmesini engeller. Böylece enerjiden tasarruf ettirir.
5. Ses Yalıtımı
Giydirdiği manto ile binaya dışarıdan yönelen her türlü gürültüyü dışarıda bırakır. Huzur bulmak, konfor yaşamak isteyen sakinlere sessiz mekan sunar.
6. Su Yalıtımı
Dış cephe kaplama yağmur ve kar suyu vasıtasıyla binanın zarar görmesini, duvarlara, kolon ve kirişlere suyun ulaşmasını engeller.
7. Nem Yalıtımı
Özellikle yüksek nem oranı bulunan bölgelerde, binayı ayakta tutan sistemlerde ve binanın dış yapısında, duvarlarında nem meydana gelmesine engel olur.
8. Değer Artışı
Dış cephe kaplamasının yenilenmesi, binanın çekiciliğini ve estetiğini artırdığı gibi maddi değerini de artırır.
Yenilenmiş dış cephe kaplaması yapının görünümünü değiştirerek satış ve kiralama işlemlerinde değer artışı sağlar.
9. Uzun Kullanım Süresi
Kaliteli, doğru malzeme tercihiyle gerçekleştirilen dış cephe kaplaması, yapının kullanım süresini uzatır.
Böylece yapının bakım ve onarım harcamaları azalırken sahipleri de maddi bir kazanç elde eder.
10. Çevresel Etkiler
Dış cephe kaplaması artırdığı enerji verimliliğiyle enerji tüketimini, karbon ayak izini de daha aşağı seviyelere indirir. Böylece çevre dostu bina kimliği kazandırır.
11. Yangın Güvenliği
Dış cephe kaplama malzemeleri arasında yangına dayanıklı olanlar yangın güvenliği sağlar.
12. Dayanıklılık
Kaliteli ve dirençli malzemeler kullanılarak gerçekleştirilen dış cephe kaplaması binaya dayanıklılık kazandırır. Uzun süreli kullanım harcamalarını da azaltmış olur.
Dış Cephe Kaplama Nasıl Yapılır?
Dış cephe kaplaması, uygulama, teknik ve süreç olarak kritik adımlardan oluşur.
Bu uygulama, kesinlikle uzman ve profesyonel ekip tarafından yapılmalıdır:
1. Hazırlık
Yapının dış cephesi incelenerek yapılması gereken ayrıntılar belirlenir. Yüzeyde varsa eski kaplama sökülür. Ardından yüzey temizleme işlemiyle birlikte hasar onarım ve düzeltme çalışmaları yapılır.
2. Malzeme Seçimi
Dış cephe kaplama malzemeleri seçimi yukarıda anlattığımız gibi yapının amaç ve ihtiyaçlarına uygun alternatifin belirlenmesinden ibarettir.
3. Uygulama
Kaplama malzemesi, işinin ehli ve uzman ekip tarafından dış yüzeye monte edilir.
Uygulama aşaması teknik strateji ve ayrıntıların kullanıldığı bölüm olması nedeniyle en çok dikkat gösterilmesi gereken noktadır.
4. Kontrol
Uygulamanın bitirilmesinin ardından, yapılan dış cephe kaplamasının kalitesini, varsa eksiklerini görmek amacıyla son kontroller yapılır.
Apartman veya bina yöneticisi de bu kontrollere katılmalıdır.
Dış Cephe Kaplama Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Faktörler
Enerji verimliliği, ısı, ses ve nem yalıtımı, estetik, dayanıklılık, maliyet, bakım kolaylığı, yangın dayanımı gibi faktörler olmalıdır.
Akıllı Cepheler
Sensör ve çeşitli teknolojiler vasıtasıyla yapıların enerji tüketimi azaltılmakta, konforu artırılmaktadır.
Akıllı cepheler, güneş ışığı, soğuk, sıcak, kar, yağmur ve rüzgara göre sistemler vasıtasıyla yönlendirilebilmektedir.
Yeşil Cepheler
Burada kast edilen iklimlerin karakterine uyumlu bitkilerle binaların cephelerinin kaplanmasıdır.
Yapıya doğal, sıcak ve estetik görüntü katmakla birlikte hava kalitesini ve enerji verimliliğini artırmaktadır.
Bu alandaki sürekli gelişmeler, farklı uygulamaları gündeme getirmektedir. Apartman yöneticileri bu konuyu yakın takiplerine alarak kendileri için optimum çözüme ulaşabilir.
Dış Cephe Kaplama Bakımı
Dış cephe kaplaması yapıldıktan sonra bu sistemin düzenli bakımının yapılması gerekir.
Yılda bir kez de olsa temizlik bakımının ve kontrollerinin yapılması yapının sıhhati ve yapılan işlemin uzun süreli olması açısından önemlidir.
Hasar veya herhangi bir problem görüldüğünde vakit kaybetmeden gerekli müdahale yapılmalıdır.